NL

Nieuws

Huilen en lachen op de Mont Ventoux

Dat verdriet en blijdschap wel heel dicht bij elkaar liggen, werd vandaag weer overduidelijk op 1.912 meter hoogte. Bovenop de Mont Ventoux volgde na een klim van 26 kilometer de ontlading bij veel van de 150 wandelaars en hardlopers. Blijdschap om de prestatie, emoties omdat de reden van deelname ineens weer helder werd.

Tekst, foto & video: Peter Nefkens / Artizzl Media

Morgen volgen liefst 350 wielrenners de route vanuit Sault naar de top van de Kale Berg. Veel van hen stonden al aan de kant om hun kameraden aan te moedigen, anderen trainden nog even de spieren los. Zoals de mannen van Team Blokzijl, die op woensdag 120 en donderdag nog even 94 kilometer fietsten ter voorbereiding op de dag van vrijdag. Eigenlijk vond Marco van Beek het zelf ook wel een beetje veel, zo biechtte hij bij Chalet Reynard op. Maar ik had vanmorgen nergens last van.’

Voor de wandelaars en hardlopers was het echter de dag om hun uitdaging aan te gaan. Zoals Egbert Vink uit Steenwijk, die als ervaren hardloper de Mont Ventoux even meepakte op weg naar andere zware loopwedstrijden. Egbert startte voortvarend, maar moest zijn bliksemstart bekopen en werd al vlot ingehaald door de soepel lopende Mikel Aanstoot. ‘Ik ben expres snel begonnen, kon ik mooi kijken hoe het voelde. Het is best zwaar nu’, aldus de Steenwijker bij de verfrissingspost op de helft van de klim. De laatste zes kilometer wandelde Egbert naar de top, toch bleef hij knap binnen de drie uur.

Snelste wandelaar was Lidy Dilling uit Dodewaard, maar als oud-inwoonster van Grolloo met Drentse roots. Ze stapte met stevige tred en haalde al snel de minst snelle hardlopers in. Wie ook meeliep, was de burgemeester van Montbrun. Op vrijdag fietst de sportieve burgervader Didier Gilet ook nog eens mee omhoog. Hij gaf aan bijzonder ingenomen te zijn met de komst van al die honderden Nederlanders.

De lopers werden aan alle kanten ingehaald door een groot peloton wielrenners van het Franse Vreemdelingenlegioen. Op zich geen probleem, behalve dan dat de twee staartfietsers nadrukkelijk gevolgd werden door twee busjes van dit leger. Bij Chalet Reynard werden de twee onfortuinlijke fietsers terug naar Sault gestuurd, om erger te voorkomen. Het betekende een betere doortocht voor de lopers van de stichting Mont Ventoux.

Op het terras van het Chalet zagen voorzitter Henk ten Hulscher en organisator Frederiek Westra van Holthe niet alleen een enthousiaste doorkomst van de deelnemers, ze waren ook nuttig aan het netwerken met enkele inwoners van de regio. Alvast voor volgend jaar, wanneer de tiende editie op het programma staat. Een netwerk is ook in de Vaucluse heel handig, vooral als op woensdag nog de benodigde vergunningen voor de muziek van een dag later bij Chalet Reynard geregeld moet worden. Typisch Frankrijk, maar het kwam goed en Joey Teekamp en DJ Nelson konden met een gerust hart hun apparatuur uitpakken en gebruiken. Vorig jaar nog ging dit feestelijke gebeuren wel de mist in.

Veel wandelende en hardlopende jongeren ook op de flanken van de Mont Ventoux. Dat had alles te maken met projecten die her en der op scholen worden gedaan. Op het Da Vinci College in Purmerend is het voor de leerlingen die het vak Bewegen Sport Maatschappij kiezen, verplicht om mee te doen met een wieleruitdaging. ‘Dit jaar doen we voor de tweede keer mee op de Mont Ventoux, we hebben ook wel Alpe d’Huzes gedaan en gefietst in de Dolomieten, aldus docent Henk de Koning. ‘Dat is voor ons altijd een speciale week, we hebben nu al 15.000 euro binnen voor dit goede doel. Liefst elf leerlingen uit 6VWO fietsen morgen de 26 kilometer, en vandaag bemanden ze twee verfrissingsposten.

Vanuit Nijverdal kwamen de jongste deelnemers, allen scholieren van Reggesteyn. Met haar 14 jaar was Sanne Jansen, die samen met vijf andere meiden en docente Martine Mulder hand-in-hand over de streep kwam. ‘Ik vond het wel meevallen, ik had het veel zwaarder verwacht.’ De deelname – er gaan vrijdag ook nog fietsende scholieren omhoog – was geheel vrijwillig. ‘We deden al wel wat voor het goede doel, maar misten betrokkenheid van de leerlingen. Ze wisten niet waar het geld heen ging. Deze jeugd is nu heel betrokken en we hebben al 20.000 euro binnen.’

De binnenkomst van de jonge tieners liet ook Henk ten Hulscher niet onberoerd. Hij genoot van al die taferelen op de berg. ‘En er zijn ook nog twee huwelijksaanzoeken gedaan. Een man liep met de ringen omhoog en verraste zijn vrouw, die hier op de top stond te wachten. In het tweede geval verraste een vrouw haar vriend. Ze zeiden allemaal ja’, aldus een glimlachende voorzitter.