NL

Nieuws van de deelnemers

Oldemarkt helpt Oldejuje Bikers de Mont Ventoux op

Oldemarkt - Het machteloze gevoel als iemand de diagnose kanker krijgt, herkennen veel mensen. Teveel mensen. Ieder mens die deze diagnose krijgt, is er één teveel.
Uiteindelijk sta je aan de zijlijn toe te kijken hoe iemand lijdt en vecht tegen de verwoesting van alle vezels in het lichaam. En toch, je kunt niets doen, je probeert te troosten, een luisterend oor te bieden, er te zijn. Je probeert er te zijn voor de patiënt zelf, maar ook de familie

Kanker is nietsontziend. Jong, oud, alleenstaand of gelukkig getrouwd met een mooi gezin, kanker maakt geen onderscheid. Alles wat je ook doet, voor je gevoel is het niet genoeg. Het kan niet genoeg zijn, want alles wat je doet, valt in het niet met wat je ziet voltrekken. Menigeen worstelt met deze gevoelens, zo ook Jan Pit uit Oldemarkt. Zijn zwager André kreeg mei vorig jaar te horen dat hij leverkanker had. Op dat moment verandert de wereld in één klap. ‘Ik wilde zo graag wat doen’, vertelt Jan. ‘Dat bleef maar door mijn hoofd spoken. Alleen, ik wist niet wat.’

Jan is een wielersportliefhebber. Het kwartje valt voor hem als hij in juli de twaalfde etappe van de Tour de France kijkt. Hij vat het plan op om voor de Stichting Mont Ventoux naar de top van de berg fietsen. Jan blijft een poosje met dit idee op de bank zitten. Als eerste appt hij goede vriend Sjoerd van der Veen, ook een fietsfanaat. Hij oppert zijn idee. Even blijft het stil op de app, je hoort de hersens aan de andere kant kraken. Dan: ‘Ja dat gaan we doen’. De naam ‘Oldejuje Bikers’ is snel bedacht. Daaraan vastgekoppeld een Facebookpagina, waarop het duo de laatste nieuwtjes deelt.

Geld komt goed terecht
En zo kan het zijn dat Jan en Sjoerd aan trainen zijn om in september de kale berg te beklimmen voor de Stichting Mont Ventoux. Het duo is erg gecharmeerd van deze stichting, die tien jaar geleden in Meppel is opgericht. Het regionale karakter spreekt ze aan. Van de opbrengsten gaat 60 procent naar projecten van het KWF en de overige 40 procent gaat naar andere kankergerelateerde doelen.

De mannen mogen zelf weten naar welk goed doel hun opbrengst gaat. ‘Maar hoe kan je daar nou een keuze in maken?’, zeggen ze. ‘Hospices doen verschrikkelijk goed werk, maar een pruik van echt haar draagt ook bij tot kwaliteit van leven.’ En dus laten Sjoerd en Jan deze keuze aan de stichting. Als het geld maar goed terechtkomt.

Om geld op te halen, bedenken Sjoerd en Jan uiteenlopende acties. Zo kunnen mensen voor 15 euro een appeltaart kopen bij Hilja, de vrouw van Sjoerd. Tante Janita bakt ook graag en bij haar kan iedereen terecht voor monchoutaarten, bokkenpoot- of havermoutappeltaart. Scheltinga Verpakking uit Steenwijk sponsort de taartdozen. De taartenactie is bij toeval ontstaan. ‘Hilja had een taart gebakken en die voor de grap op Facebook te koop gezet, waarbij de opbrengst naar de Oldejuje Bikers zou gaan. Klaas ten Veen kocht de taart en zo was het idee geboren’, vertelt Sjoerd lachend.

Sponsoren
Veel lokale ondernemers ondersteunen het duo. Klaas ten Veen, eigenaar van de fietsenzaak in Oldemarkt, sponsort de mannen met sportvoeding. Coop Koetsier heeft hun actie onder de gele donatieknop gezet bij de flessenautomaat. En op oudejaarsdag mochten de mannen snert verkopen bij de Coop. Binnen tweeënhalf uur was honderd liter verse snert verkocht. ‘We hebben zo veel leuke reacties gehad en vele gesprekjes gevoerd. Er kwamen mensen geld doneren, zonder snert te kopen, zo spontaan allemaal’, aldus Jan. Ook de laaiend enthousiaste bakker Boogaard deed een duit in het zakje door boerenbrok te verkopen voor de Oldejuje Bikers.

Jan en Sjoerd zijn inmiddels hard aan het trainen en dat is op een goede winterdag best koud. En dus regelde Monica’s Sporttiek mutsen voor de mannen, voorzien van het logo van de Oldejuje Bikers. Dan was er nog de schuurverkoop, waar kinderen koffie en cake verkochten voor het goede doel, en het kerstrondje, waar trekharmonicagroep Cadans uit Langelille speelde voor Jan en Sjoerd. De jongens van JO13-1 van FC Oldemarkt lieten zich sponsoren om de snertloop van de voetbalclub te lopen. Kortom: Oldemarkt is druk in de weer om de Oldejuje Bikers op elke mogelijke wijze te ondersteunen.

En verder
Het duurt nog even voordat de mannen de Mont Ventoux moeten bedwingen. Ondertussen gaan de acties onverminderd door. Afgelopen weekend nog vond het evenement ‘Feessie Dusss’ plaats in Dalzicht, waar de organisatie voor ieder verkocht kaartje 1 euro doneerde. De eindopbrengst van deze avond: 500 euro. Dan loopt Jan nog met het idee voor een autowasactie. Verder op de agenda staat een roeiwedstrijd bij de fysiotherapie in Oldemarkt en het Benefietfestival op zaterdag 8 juli op het Marktplein. De exacte invulling hiervan is nog niet bekend, maar in ieder geval geven lokale bands acte de présence. Naast al deze acties kunnen bedrijven zichzelf promoten op de fietskleding van Sjoerd en Jan. ‘We zijn druk in training, dus de kleding wordt de komende tijd veel gezien. Dat is mooie reclame voor een bedrijf, dachten wij zo’, zegt Jan.

Zonder zwager André
Hoe bereid je je voor op het beklimmen van de immense berg? Door te trainen. Door toertochten en mountainbiketochten te verrijden. Zelfs op vakantie wordt getraind. Jan gaat naar Luxemburg, waar het mooi fietsen is. Sjoerd gaat klimmen in de bergen van Oostenrijk. In april fietsen de mannen mee met de Ronde van Arnhem.

Zwager André zal helaas niet getuige kunnen zijn van de inspanningen van Jan en Sjoerd. Hoewel de diagnose in mei voorspelt dat hij nog enkele jaren te gaan heeft, keert hij tij plotseling. In november overlijdt André op 44-jarige leeftijd. Zijn vrouw Anita en twee jonge kinderen blijven achter. ‘Het was natuurlijk mooi geweest als hij er bij had kunnen zijn’, vertelt Jan. ‘André heeft verscheidene keren zijn waardering uitgesproken voor ons initiatief. Hij vond het heel bijzonder.’